Fontys Hogeschool voor de Journalistiek

Mijn tijd op de FHJ

Vier jaar studeren in tilburg

Het is een uur reizen van deur tot deur, maar het veranderde mijn leven compleet

Alle begin is moeilijk, Leerjaar 1: propedeuse

Die 9 verdien je met een mooie documentaire over hoe een wereldkampioenschap honkbal ervoor zorgde dat Hoofddorp een nieuw honkbalstadion kreeg waar zelfs Amerikaanse honkbalteams zouden komen spelen. Je hebt je goed verdiept in het onderwerp, hebt goede bronnen weten te verzamelen en hanteert een stijl van filmmaken die je door de hele documentaire vast weet te houden. In het gesprek voor het assessment laat je ons zien dat je heel goed over alle stappen in het maakproces hebt nagedacht en laat ook zien op welke vlakken het beter had gekund. Voor een eerstejaarsstudent heb je daarmee echt iets moois neergezet. Het geluid en de cameravoering kunnen misschien beter, maar dat leer je later in deze opleiding wel. De overgang van een Andere Tijden Sport-achtige aanpak naar een Nieuwsuurstijl zorgt voor de kijker voor verwarring

Journalistiek in de VS, Leerjaar 2: verbreding

En dan, dan word je als lezer weggerukt uit die scenes en geconfronteerd met de harde werkelijkheid van Darren Wilson en zijn weigerende gun. Ook hier laat jullie research zich weer gelden, en is bijvoorbeeld de foto kopie van de getuigen verhoren opnieuw een voorbeeld van hoe belangrijk de juiste beelden zijn om een verhaal echt te beleven. Mooi is, en dat geldt voor de hele productie, dat jullie niet oordelen, geen kant kiezen en niet de obvious route voor ons NLers kiezen van: oh gunviolence, policebrutality, er deugt allemaal niks van dat land. Nee, het is met waarde en eerbied gemaakt..

De journalist genaamd Liam, Leerjaar 3: profilering

Het wordt hoog tijd om te gaan uitzoeken welke journalist ik wil worden. De richting is natuurlijk al vrij duidelijk. Maar voor wat voor een medium dat zal worden, daar ga ik in dit jaar proberen achter te komen.

Aan alles komt een eind, Leerjaar 4, professionalisering

Nog 1 jaar en dan komt mijn tijd op de fontys Hogeschool Voor de journalistiek ten einde. Mijn laatste stage mag ik in het fantastische Washington DC bij de NOS gaan volgen. Hier ga ik veel leren om mijzelf verder te professionaliseren en verder te groeien als mens en journalist zijnde.

Mijn grootste leermomenten op de FHJ

01.

Al je dromen kun je waarmaken, als je er maar keihard voor werkt.

Oud-honballer Derek Jeter zei ooit: "There may be people who have more talent than you, but there is no excuse for anyone to work harder than you do." Zolang je alles wil geven voor je droom kun je ook alles waarmaken.

02.

Als journalist moet je buiten je verhalen kunnen staan, niet er middenin.

Dit is een les die ik vooral geleerd heb tijdens het werken voor de krant en de lokale omroep naast mijn studie. Als een verhaal dicht bij jezelf of familie komt, moet je er misschien vanaf stappen en aan een collega overdragen.

03.

Denk niet te makkelijk over je producties, het is moeilijker dan het lijkt.

Een citaat uit mijn basisschool rapport zal altijd blijven: "Denk aan de kwaliteit, niet de kwantiteit". Je moet niet de makkelijk weg zoeken bij een productie, maar een goede productie is vaak te vinden over de moeilijke weg.

04.

Durf in die spiegel te kijken en je eigen fouten te erkennen, leer daar van.

We maken allemaal fouten en in plaats van er over na te blijven denken en er gefrustreerd door te raken reflecteer er op, haal de leermomenten eruit en ga door met de volgende stap en doe het beter.

05.

Geniet van het leven zo lang als het kan, maar weet waar je voor werkt.

Het is belangrijk om te genieten in het leven. Af en toe relaxen hoort er zeker bij. Maar we hebben vaak genoeg dat dingen uit het verleden je schade kunnen aanrichten in je toekomst. Denk dus altijd waar je voor werkt.

Van Helmond in de trein naar Tilburg. Van Helmond in het vliegtuig naar DC.

Door de jaren heb ik al meerdere mooie reizen mogen maken. Van Budapest naar St. Louis en van Praag naar Groningen. Vooral de reis in St. Louis maakte veel indruk op mij, niet alleen vanwege de productie maar vooral ook de mensen die ik ontmoet heb.

Het gaat niet om wie ze schrijft, het gaat om de verhalen

Subscribe To Our newsletter