De ochtendgeur van bagels en zonsopgang bij het Capitool

De eerste week in Washington DC zit er dan bijna op. Nog een paar uurtjes en dan is het definitief. Zittend in kamer 46 van het International Student House reflecteer ik op de afgelopen week. Het begon na aankomst heel rustig en werd op deze laatste dag toch nog vrij hectisch en snel schakelen. Het was vooral een week van veel zien en wennen aan de verschillen.

De kamergenoot

Aangekomen op dinsdag moet ik mijn spullen naar mijn kamer tillen, daar kom ik erachter dat ik een kamergenoot heb. Cole is een Canadese jongen van 23 die in DC voor een denktank werkt en vooral bezig is met het nadenken over het buitenlandse beleid van de VS. De eerste avond laat hij mij de stad een beetje zien en waar ik in de buurt het makkelijkste wat boodschappen kan doen en hoe ik het makkelijkste bij mijn werk kan komen. De volgende dag ga ik daar gelijk langs.

Op woensdag is mijn eerste dag op de redactie. Vanwege de jetlag misschien nog, ben ik al vroeg wakker (5.30 uur) en besluit ik te gaan hardlopen. De eerste ochtend ga ik richting het Washington Monument en geniet daar van de zonsopkomst boven het Capitool, op de terugweg ruik ik de geur van verse bagels in de straten van Washington. Het is een rustig dag, iets wat de komende dagen ook nog wel zo zou zijn, het geeft mij mooi de gelegenheid om verder kennis te maken met Freek, Lucas en Ryan. Marieke is nog op vakantie en die sluit dus later aan. Ik ga aan de slag met alvast wat taken die later uitgewerkt kunnen worden tot grote producties.

Op donderdag is het ongeveer eenzelfde dagje, Lucas en Freek vliegen ’s avonds naar Little Rock, Arkansas om daar een productie te maken die (uiteindelijk) op zondag in Nieuwsuur belandt. Het is mooi om mee te maken hoe zo’n productie achter de schermen tot stand komt en te zien welke struggles daar bij komen kijken. Om dan een paar dagen later het eindresultaat op nationale televisie voorbij ziet komen.

Deze week een lang weekend, vrijdag; zaterdag en zondag vrij. Over deze drie dagen verdeeld besluit ik een aantal toeristische plekken te bezoeken. Zo maak ik wat foto’s bij het Capitool en ga ik naar binnen bij het Library of Congress waar een aantal exposities te zien zijn. Zondags plak ik daar nog het Hirschhorn museum bij, een museum gelegen aan de National Mall waar ze zowel abstracte kunst hebben hangen als verhalende. Maandag begint weer een nieuwe week en een nieuwe dag op de redactie.

Breaking news

De redactie is compleet en ik maak dus ook kennis met Marieke, ondertussen ben ik al wat meer bezig met mijn eigen projecten (waar ik nog niet te veel over kan zeggen). De hele dag staat in het teken van researchen en ook elkaars geschiedenis wat beter leren kennen. Dinsdags is de eerste dag met breaking news. Biden kondigt nieuwe sancties aan tegen Rusland en besluit om alle import van gas, olie en kolen op te schorten.

Voor de radio, het achtuurjournaal en Nieuwsuur moeten er cijfers en informatie gezocht worden om compact, maar toch ook compleet de gevolgen van dit besluit voor Amerika en Biden te duiden. Het is voor het eerst dat ik een live stand-up gesprek van een buitenlandcorrespondent meemaak. Niet zien, maar meemaak want gezien heb ik het niet. Ik had namelijk de taak om het reflectorscherm voor de belichting van zowel Marieke als Lucas omhoog te houden. Ik keek dus vooral tegen een goud kleurig doek aan, maar gelukkig heb ik wel alles gehoord. (En gelukkig hebben we de foto’s nog, met dank aan Freek)

Een week die dus afgesloten werd met een hectisch, maar interessant dagje. De conclusie na een week? Ik ben thuis, ik zit op mijn plek en ik doe waar ik altijd van gedroomd heb. Wat wil een mens nog meer.

5 reacties

  1. Wat een mooie foto’s. Fijn dat Cole jou een mooie rondleiding heeft gegeven. Scheelt weer. Fijn dat jij je thuis voelt.
    Veel succes.

  2. Heel veel plezier in D.C. en geniet ook van de verschillende culturen in het International Student House!! (Ik heb daar ook gewoond en hoorde dat jij ‘de nieuwe Nederlander’ was dus toen ben ik je even gaan opzoeken. Leuke blog!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het gaat niet om wie ze schrijft, het gaat om de verhalen

Subscribe To Our newsletter